Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Διογκωμένος κατά 12,7% ο προϋπολογισμός άμυνας της Κίνας το 2011



Με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται να προχωρεί η κυβέρνηση της Κίνας στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού απειλώντας με νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ασία, μετά την ανακοίνωση περί αύξησης κατά 12,7% στα 601,1 δισεκατομμύρια γουάν (65,6 δισεκατομμύρια ευρώ) του προϋπολογισμού άμυνας της χώρας το 2011.
Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Λι Ζαοσίνγκ, δήλωσε πως "η Κίνα πάντοτε φρόντιζε να διατηρεί υπό έλεγχο το ύψος των δαπανών της για την άμυνα", επισημαίνοντας τις "σχετικά χαμηλές αμυντικές δαπάνες" συγκριτικά με άλλες χώρες.
Ο Λι, τέως υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε πως οι αμυντικές δαπάνες το 2011 δεν υπερβαίνουν το 6% του εθνικού προϋπολογισμού, γεγονός που "δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα".

Η φετινή διψήφια αύξηση των αμυντικών δαπανών έρχεται ύστερα από μια συγκρατημένη περσινή αύξηση κατά 7,5%. "Η επιστροφή (της αύξησης) σε διψήφιο αριθμό του προϋπολογισμού του κινεζικού στρατού αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού", σχολίασε ο Ουίλι Λαμ, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. "Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια, κυρίως απέναντι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ακόμη και η Ταϊβάν", τόνισε.

Εκτιμάται πως ο εξοπλισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων με όλο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά στρατιωτικό υλικό, καθιστά την Κίνα απειλή για την ηγεμονία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό προκαλώντας ανησυχία στους γείτονές της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου