Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το ΝΑΤΟ επεμβαίνει και η Ελλάδα διευκολύνει



Αυξημένη κινητικότητα στα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται μετά την ανάληψη της ευθύνης από το ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.
Πέραν των αεροσκαφών από την Αμερική, τη Γαλλία, το Κατάρ, τη Νορβηγία και το Βέλγιο, που ήδη έχουν αφιχθεί στη Σούδα και τον Αραξο, σε αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθούν δεκάδες μαχητικά και άλλα πολεμικά αεροσκάφη, κυρίως από τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί θέλουν τον μεγάλο όγκο των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων να μοιράζεται σε βάσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Μάλιστα, μετά την ψήφιση σχετικού μνημονίου με το ΝΑΤΟ στην ελληνική Βουλή -λίγο προ της προκήρυξης των εκλογών το 2009- οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί. Με βάση αυτό, η Ελλάδα υποχρεούται να παρέχει «πολιτική και στρατιωτική βοήθεια» ως «φιλοξενούσα χώρα στις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αυτήν, επιχειρούν ή διέρχονται από το έδαφος της φιλοξενούσας χώρας, τα χωρικά της ύδατα ή τον εναέριο χώρο της» κάτω από «μια γενική άδεια για όλη τη διάρκεια μιας επιχείρησης». Οπερ και σημαίνει ότι πλέον δεν απαιτείται ειδική άδεια για τις δυνάμεις υπό ΝΑΤΟϊκό καπέλο και οι σχετικές διαδικασίες επισπεύδονται.

Η Ελλάδα κινείται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ «για την προστασία του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ απλώς δίνει τις υπηρεσίες του, δηλαδή τις υποδομές, το στρατηγείο, το συντονισμό των επιχειρήσεων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει κάποια ουσιαστική αλλαγή μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ευ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν μετέχει σε επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και ανταποκρίνεται σε «αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών» προκειμένου να παρέχει διευκολύνσεις. Σε αντίθεση με τα κόμματα της αριστεράς και το ΛΑΟΣ, που τάχθηκαν κατά της ελληνικής συμμετοχής, η Ν.Δ. τη χαρακτήρισε «πολύ ορθή», μετά την ενημέρωση του Δ. Αβραμόπουλου από τον υπουργό Αμυνας.

Εκτός της βάσης της Σούδας και των αεροδρομίων Ακτίου και Ανδραβίδας, η χώρα μας μετέχει στον ναυτικό αποκλεισμό για την επιβολή του εμπάργκο όπλων με μία φρεγάτα και ενός ελικοπτέρου για έρευνα και διάσωση, στο οποίο θα επιβαίνουν κομάντο για την ασφάλεια του πληρώματος. Εχει, επίσης, διαθέσει ένα εναέριο ραντάρ, το οποίο -εάν χρησιμοποιηθεί- θα επιχειρεί σε μεγάλα ύψη και μακριά από το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

2 σχόλια:

  1. Για το ελληνικο προσωπικο του CAOC7 που ενισχυει το CAOC5 γιατι δε λέτε τίποτα?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έξι ένστολοι στην Ιταλία -30000€ από τον κρατικό προϋπολογισμό μηνιαίως. Εκτιμήσεις υπάρχουν ότι οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν περαν των έξι μηνών, δηλαδή τουλάχιστον 180000€ θα διατεθούν..... Και μετά χρωστάμε και τα παίρνουν από τα φτωχαδάκια. Ουστ ρεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή