ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ όπως φαίνεται την παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των κερδών τους, της τάξεως του 8%, κατέγραψαν, το 2009, οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων στον κόσμο, πουλώντας όπλα αξίας 401 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του SIPRI.
«Οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 14,8 δισ. δολάρια το 2009 σε σχέση με το 2008, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 8%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ινστιτούτου με έδρα τη Στοκχόλμη.
Οπως σχολιάζουν οι ερευνητές του, η αύξηση των κερδών των 100 ισχυρών παικτών του αμυντικού τομέα είναι η μεγαλύτερη από το 2002, όταν το SIPRI δημοσιοποίησε την πρώτη του σχετική έρευνα. Σημειώνεται ότι στην έκθεση δεν συμπεριλαμβάνεται η Κίνα λόγω έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι 78 από τις 100 οπλοβιομηχανίες της έκθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ (45) και στη δυτική Ευρώπη (33) και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οι 7 είναι αμερικανικές. Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών (45) ανέρχονται σε 247 δισ. δολάρια. «Οι δαπάνες σε προϊόντα και στρατιωτικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένας καθοριστικής σημασίας τομέας για την αύξηση των όπλων των αμερικανικών και των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά», δήλωσε η Σούζαν Τζάκσον, ειδική του SIPRI σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Ο αμερικανικός όμιλος Lockheed Martin με πωλήσεις 33,4 δισ. δολάρια βρίσκεται στην κορυφή, παίρνοντας την πρωτιά από το βρετανικό ΒΑΕ Systems, που πέφτει στη δεύτερη θέση το 2009 με πωλήσεις 33,3 δισ. δολάρια.
Οι 33 ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων βρίσκονται σε εννέα χώρες -Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία και Ελβετία- και οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε 120 δισ. δολάρια. Εκτός από το βρετανικό όμιλο ΒΑΕ Systems, ο πανευρωπαϊκός όμιλος EADS κατατάσσεται στην 7η θέση με πωλήσεις 15,9 δισ. και ο ιταλικός inmeccanica στην 8η θέση με πωλήσεις 13,3 δισ. δολάρια.
Η Ασία εκπροσωπείται στην κατάταξη με 10 βιομηχανίες οπλικών συστημάτων (4 στην Ιαπωνία, 3 στην Ινδία, 2 στη Νότια Κορέα και 1 στη Σιγκαπούρη), και η Μέση Ανατολή με 5 (3 στο Ισραήλ, 1 στο Κουβέιτ και 1 στην Τουρκία).
Το SIPRI είναι ένα διεθνές ανεξάρτητο ινστιτούτο, που ιδρύθηκε το 1966 με έδρα τη Στοκχόλμη και χρηματοδοτείται κατά 50% από το σουηδικό κράτος. Ειδικεύεται σε θέματα εξοπλισμών, άμυνας, ελέγχου, διακίνησης όπλων και αφοπλισμού.
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: ΑΠΕ, Reuters)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου