Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα 2η σε προμήθειες στρατιωτικού υλικού (Foreign Military Sales)









Η Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων, μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) της αμερικανικής κυβέρνησης, για το φορολογικό έτος 2009.

Το στρατιωτικό υλικό που μεταβιβάστηκε στην κυβέρνηση της Ελλάδος από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι λογιστικής αξίας 1.290.661.000 δολαρίων.

Κατά το φορολογικό έτος 2008, το στρατιωτικό υλικό που μεταβιβάστηκε από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα ήταν λογιστικής αξίας 200.000 περίπου δολαρίων.

Οι συνολικές παραδόσεις όπλων της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσω του προγράμματος FMS για το φορολογικό έτος 2009, ανήλθαν σε 11,69 δισεκατομμύρια δολάρια - περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε σχέση με το φορολογικό έτος 2008.

Οι κορυφαίοι πέντε εισαγωγείς των αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του προγράμματος FMS για το φορολογικό έτος 2009 ήταν (από την πρώτη προς την πέμπτη θέση, σε αξία σε δολάρια): Σαουδική Αραβία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αίγυπτος.

Στην ίδια αμερικανική έκθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται συχνά μεταξύ των πρώτων δέκα στην λίστα κατάταξης.

Η σχετική κυβερνητική έκθεση για το φορολογικό έτος 2009 κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του State Department, στις 13 Αυγούστου 2010.

Οι στρατιωτικές πωλήσεις FMS, είναι η διακυβερνητική μέθοδος (κυβέρνηση τρίτης χώρας-με-κυβέρνηση των ΗΠΑ) για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού, υπηρεσιών και κατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου