Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Nέα Δομή Δυνάμεων για το Πολεμικό Ναυτικό



Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιούν τα πλήρη στοιχεία για τη νέα Δομή Δυνάμεων 2011-2025 των ΕΕΔ, ξεχωριστό ωστόσο ενδιαφέρον έχουν οι εισηγήσεις που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό καθώς ως γνωστόν η Τουρκία επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της ναυτικής της ισχύος και την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) ενέκρινε σε συνεδρίασή του τις παρακάτω οροφές:

Φρεγάτες

Ο αριθμός των κύριων μονάδων στόλου περικόπτεται από 14 σε 12. Σήμερα το ΠΝ διαθέτει 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ και 10 φρεγάτες τύπου S κλάσης ΕΛΛΗ, 6 εκ των οποίων έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (MLU). Η χρηματοδότηση παρόμοιου προγράμματος εκσυγχρονισμού για τις 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ αναμένεται να αυξηθεί στο επικαιροποιημένο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 ωστόσο η ναυπήγηση νέων φρεγατών που αποτελεί τη κορυφαία προτεραιότητα για το ΠΝ δεν κρίνεται υλοποιήσιμη.

Υποβρύχια

Η προτεινόμενη Δομή Δυνάμεων προβλέπει 8 υποβρύχια, από 10 που ισχύει σήμερα και 12 που είχε εγκρίνει προ δύο ετών το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), με τη προοπτική παράδοσης των 4 νέων υποβρυχίων Τύπου 214/1800 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ μέχρι το 2015. Σήμερα το ΠΝ διαθέτει 4 εκσυγχρονισμένα υποβρύχια Τύπου 209/1100 κλάσης ΓΛΑΥΚΟΣ και 4 Τύπου 209/1200 κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Η σύνθεση του μελλοντικού στολίσκου υποβρυχίων θα εξαρτηθεί από την πώληση ή μη του αρχικού υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και την έκβαση της συμφωνίας για την πώληση των ΕΝΑΕ. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την απόκτηση δύο νέων υποβρυχίων Τύπου 214/1800.

Κορβέτες και Ταχέα Περιπολικά Σκάφη

Το ΑΝΣ εισηγείται για πρώτη φορά την απόκτηση 6 (κατ΄άλλες πηγές 5) κορβετών ενώ περικόπτει τον αριθμό των Ταχέων Περιπολικών Σκαφών (ΤΠΚ) από 14 σε 12. Οι κορβέτες θα μπορούσαν να προσδώσουν ιδιαίτερες δυνατότητες στις παράκτιες επιχειρήσεις του ΠΝ μόνο εφόσον είναι ώριμες τεχνολογικά και παρουσιάζουν χαρακτηριστικά stealth, υψηλής ταχύτητας και μεγάλης ισχύος πυρός. Aξίζει να αναφερθεί πως το περασμένο Δεκέμβριο έγινε στο ΓΕΝ παρουσίαση της κορβέτας ALS Class 100 από τον Ιωάννη Τζαγκαράκη, ναυπηγό, πρώην εργαζόμενο στα ΕΝΑΕ. Η προτεινόμενη κορβέτα βασίζεται σχεδιαστικά στη γερμανική Κ-130 της ThyssenKrupp Marine Systems. Σημερα το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 5 (+2 υπό παράδοση) ΤΠΚ τύπου Super Vita κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, 4 εκσγχρονισμένα τύπου Combattante III, 5 τύπου Combattante IIIB και 6 τύπου S-148.

ΑΦΝΣ και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα

Κατεπείγουσα θεωρείται η απόκτηση 5 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ), καθώς με τον παροπλισμό των 6 P-3B Orion το ΠΝ απώλεσε τη σχετική ικανότητα επιτήρησης και διεξαγωγής ανθυποβρυχιακού πολέμου. Στα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα η οροφή περικόπτεται από 16 σε 12, προφανώς για ισάριθμες φρεγάτες. Η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) διαθέτει σήμερα 11 ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk και 10 AB-212ASW/EW.

Οι οροφές στις υπόλοιπες κατηγορίες σκαφών (αποβατικά, ναρκοπολέμου, υποστήριξης) παραμένουν αμετάβλητες. Με την οριστικοποίηση των παραπάνω αριθμών, όταν εγκριθεί δηλαδή η προτεινόμενη Δομή Δυνάμεων από το ΚΥΣΕΑ, θα είναι δυνατή η σύγκριση με το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η εξαγωγή συμπερασμάτων για το μελλοντικό ισοζύγιο ναυτικής ισχύος.

ΠΗΓΗ Strategy-Report




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου