Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ο Κοσανέρ αρχηγός γενικού επιτελείου




Επικεφαλής του στρατού ξηράς ο Ερντάλ Τζεϊλάνογλου

Σε «εύθραυστο» συμβιβασμό κατέληξε, χθες, η οξύτατη αντιπαράθεση Ερντογάν - στρατηγών, με τον διορισμό του στρατηγού Ισίκ Κοσανέρ στην αρχηγία του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, επικεφαλής του στρατού ξηράς, αλλά για ένα μόνο χρόνο, εφόσον συνταξιοδοτείται. Ομως, η «κόντρα» του πρωθυπουργού με τους στρατηγούς δεν φαίνεται να έληξε, αντιθέτως, τα όσα συνέβησαν το τελευταίο δεκαήμερο επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να επηρεάζει τις κρίσεις στο στράτευμα και τη δομή της ηγεσίας του. Εάν πιστέψει κανείς την εκδοχή της εφημερίδας «Ταράφ», η πρόσφατη θεαματική αντιπαράθεση κατά τις κρίσεις στο στράτευμα, στη σύνοδο του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS), έχει χρονικό ορίζοντα το 2013, έτος της επόμενης διαδοχής στο γενικό επιτελείο, εφόσον ο στρατηγός Κοσανέρ, λόγω ηλικίας, θα εκτίσει τριετή και όχι διετή θητεία, όπως ο κ. Μπασμπούγ.

Κατά την τετραήμερη σύνοδο του YAS (1/8 - 4/8) ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του γενικού επιτελείου για την προαγωγή 11 αξιωματικών και τον διορισμό του στρατηγού Χασάν Ισίζ στην αρχηγία του στρατού ξηράς. Οι «ένδεκα» ενέχονται στην υπόθεση «Βαριοπούλα» για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και συγκαταλέγονται σε ομάδα 102 αξιωματικών, μεταξύ αυτών 25 στρατηγών και ναυάρχων και κυρίως του στρατηγού Τσετίν Ντογάν, που θεωρείται «εγκέφαλος» της υπόθεσης «Βαριοπούλα». Ολοι έπρεπε να συλληφθούν, όμως αντ’ αυτού βρήκαν άσυλο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όλοι άσκησαν έφεση για να μη συλληφθούν, η οποία τελικώς έγινε δεκτή την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν Ερντογάν και στρατηγοί καταλήξουν στον «εύθραυστο» συμβιβασμό. Ομως, εκτός έμειναν οι «ένδεκα» και ο Ισίζ, που μεσούσης της συνόδου εκλήθη να καταθέσει ως ύποπτος στην άλλη υπόθεση συνωμοσίας, την «Εργκένεκον».

Κατά την «Ταράφ», εφημερίδα που αποκάλυψε τα σχέδια «Βαριοπούλα» και «Κλωβός», αμέσως μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του στρατηγού Ισίζ, «αρχιερέα» 45 ιστοσελίδων εχθρικών προς το ΑΚΡ, ο κ. Μπασμπούγ, που ήθελε να προεξοφλήσει τη διαδοχή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων το 2013, ήλθε με άλλη πρόταση, με την οποία άνοιγε ο δρόμος για την ηγεσία του στρατεύματος στον στρατηγό Ασλάν Γκιουνέρ και τορπιλιζόταν οριστικά η υποψηφιότητα άλλου στρατηγού, του Νετσντέτ Οζέλ, την οποία φαίνεται να στηρίζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο κ. Μπασμπούγ πρότεινε τον κ. Οζέλ για αρχηγό του στρατού ξηράς, στη θέση του Ισίζ, που αποστρατεύεται. Ομως, εάν ο Οζέλ, που προήχθη σε αρχηγό της χωροφυλακής, δεχόταν το αξίωμα, θα έπρεπε να αποστρατευτεί το 2012, ως προβλέπει ο κανονισμός του στρατού, οπότε η διαδοχή Κοσανέρ το 2013 από τον στρατηγό Γκιουνέρ θα ήταν κατά κάποιο τρόπο εξασφαλισμένη. Τώρα, όμως, ο κ. Οζέλ μπορεί να περιμένει έως το 2011 να αποστρατευτεί ο στρατηγός Τζεϊλάνογλου, να τον διαδεχθεί και να περιμένει το 2013. Εως τότε το βέβαιο είναι ότι οι «κόντρες» θα συνεχιστούν, αν και γενική είναι η εντύπωση ότι ο κ. Ερντογάν κέρδισε μια σημαντική μάχη.

((Βιογραφικό))

«Ο στρατηγός Κοσανέρ, γεννημένος στη Σμύρνη και επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, δηλαδή των ειδικών μονάδων που είναι επιφορτισμένες με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενσαρκώνει το πρότυπο του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων. Κατά τη θητεία του στο αρχηγείο του γενικού επιτελείου, μάλλον θα γίνουμε μάρτυρες πολύ δυναμικότερης διοίκησης στο στράτευμα», έγραφε χθες η «Χουριέτ», επικαλούμενη την άποψη Τούρκου ειδικού. Οντως, ο στρατηγός Κοσανέρ, που ύστερα από περιπέτειες, διορίστηκε επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη θέση του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, είναι ακραιφνής υπέρμαχος της «εκκοσμίκευσης», δηλαδή του λαϊκού κράτους. Πολλοί περιμένουν να τον ακούσουν να εκφράζει τις πεποιθήσεις του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 27 Αυγούστου. Αλλοι πάλι, ισχυρίζονται ότι η «εποχή των στρατηγών», όπως τη γνώρισαν επί μισό αιώνα, παρήλθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου