Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Κύπρος: Κυριαρχικά δικαιώματα παραβίασε το «Πίρι Ρέις»

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου κατά την πρόσφατη έξοδό του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

Ο υπουργός Αμυνας αποκάλυψε ότι το «Πίρι Ρέις» εισήλθε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και έφθασε 15 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα, το απώτερο δυτικό άκρο της Κύπρου. Όμως διευκρίνισε ότι το τουρκικό σκάφος παρέμεινε εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτός της περιοχής των περιοχών της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, όπου γίνονται έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Ο κ. Παπακώστας είπε ακόμη ότι το «Πίρι Ρέις» βρίσκεται τώρα ελλιμενισμένο στη Σμύρνη αλλά έχει εκδοθεί νότα ότι είναι δυνατό από τις 13 μέχρι και τις 20 Αυγούστου να προβεί σε έρευνες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του υπουργού Εμπορίου ότι το «Πίρι Ρέις» αποκλείεται να διεξάγει έρευνες, ο κ. Παπακώστας είπε ότι αυτό που κάνει το Υπουργείο είναι να παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και να ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου