Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ανεξήγητες καθυστερήσεις στην προμήθεια των φρεγατών FREMM


Η προμήθεια των φρεγατών FREMM παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς είναι ένα πρόγραμμα προμήθειας αμυντικού υλικού στο οποίο είναι γνωστός ο τύπος, η διαμόρφωση, το κόστος αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει στάσιμο. Φυσικά δεν αποτελεί το μόνο, καθώς η Ελλάδα είναι συνηθισμένη στο να αυτοακυρώνει τις αποφάσεις της, όπως έγινε για παράδειγμα με τα ΒΜΡ-3.

Η προμήθεια των φρεγατών όμως απαιτεί πολύ προσεκτικό σχεδιασμό διότι είναι χρονοβόρα ως διαδικασία (απαιτούνται 5 χρόνια ώστε να λάβει πιστοποιητικό επιχειρησιακής ικανότητας η πρώτη μονάδα). Κατά συνέπεια, καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις που θα φανούν μετά από μερικά χρόνια. Ειδικότερα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως η διαχείριση του στόλου ενός ναυτικού και ο προγραμματισμός αναβάθμισης των ικανοτήτων του είναι ουσιώδους σημασίας για την διατήρηση της ισχύος του. Ο σωστός προγραμματισμός επιτρέπει συν τοις άλλοις την κάλυψη των αναγκών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αλλά και με τη διάθεση μικρότερων κονδυλίων σε σχέση με την λήψη αποφάσεων εν θερμώ και υπό το κράτος του πανικού.

Από την πλευρά της η Τουρκία έχει εξαγγείλει ένα μακρόπνοο σχέδιο ναυπήγησης νέων μονάδων το οποίο και εφαρμόζει σχεδόν απαρέγκλιτα, ειδικά στις μικρές και μεσαίες μονάδες προβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες της αλλά και τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το σχεδιασμό της πολιτικής της. Η χώρα μας από την άλλη, ενώ πραγματοποιεί το σχεδιασμό –με βάση μόνο τις απειλές που αντιμετωπίζει καθώς δεν υφίσταται σοβαρός σχεδιασμός σε επίπεδο πολιτικής- αυτές τελικά δεν υλοποιούνται.

Η κατάσταση του στόλου, με βάση το υπάρχοντα σχεδιασμό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δυνατοτήτων του. Η απόσυρση των τεσσάρων S αλλά και η εκπόνηση του προγράμματος αναβάθμισης μέσης ζωής των MEKO θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον αριθμό των διαθέσιμων για επιχειρήσεις κυρίων μονάδων του ΠΝ, όταν η απειλή θα διαθέτει μεγάλο αριθμό μονάδων επιφανείας μέσου εκτοπίσματος με δυνατότητες εφάμιλλες σκαφών μεγαλύτερου εκτοπίσματος.

Η προμήθεια των FREMM θα δώσει μια σημαντική ώθηση στις δυνατότητες του ΠΝ επιτρέποντας του να αντιμετωπίσει την υπεροπλία του τουρκικού ναυτικού, όμως οι ανεξήγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα θα επιφέρουν επιπτώσεις που θα γίνουν αντιληπτές μετά από μερικά χρόνια, μόνο που τότε θα είναι αργά για να ανατραπεί η κατάσταση άμεσα και χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου