Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Αναβολή μιας εβδομάδας για τα Type 214

Για μια εβδομάδα αναβλήθηκε η συνάντηση των επιτροπών διαπραγματεύσεων για την οριστική συμφωνία επί του σχεδίου σύμβασης προμήθειας των δύο νέων υποβρυχίων Type 214.
Σύμφωνα με πληροφορίες , την αναβολή της προγραμματισμένης για χθες Δευτέρα 23 Αυγούστου συνάντησης των δύο επιτροπών ζήτησε η πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η Τρίτη 31η Αυγούστου.

Η επί περίπου δύο εβδομάδες διακοπή των εργασιών των επιτροπών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική πλευρά για τον έλεγχο και την οριστικοποίηση των όρων του σχεδίου της σύμβασης. Ως γνωστόν η νέα σύμβαση επιλύει οριστικά και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα παράδοσης των τεσσάρων υποβρυχίων Type 214) (σύμβαση ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ), ενώ επίσης τροποποιεί τη σύμβαση ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ (εκσυγχρονισμός μέσης ζωής τριών υποβρυχίων Type 209/1200) με την αντικατάσταση του εκσυγχρονισμού δύο παλαιών υποβρυχίων Type 209 με τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων Type 214. Ας σημειωθεί ότι τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και ο επιχειρησιακός φορέας, το ΓΕΝ, έκριναν οικονομικά ασύμφορο τη συνέχιση της υλοποίησης της σύμβασης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ αφού το τίμημα με τις αναπροσαρμογές είχε ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ ανά υποβρύχιο (έναντι 500 εκατ. ευρώ σταθερής τιμής [fixed-price] για καθένα από τα δύο νέα Type 214).

Την Τρίτη 31 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται επίσης να διεξαχθεί συνάντηση μεταξύ των τριών μερών που υπέγραψαν την συμφωνία-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου 2010 δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης εκπροσωπούμενης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, της Abu Dhabi Mar Group (ADM) και της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η τριμερής συνάντηση πρόκειται να επικυρώσει την σύμβαση για την προμήθεια των δύο υποβρυχίων Type 214 και να δώσει το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στην ADM.


Έτοιμη η συμφωνία ADM-TKMS

Εν τω μεταξύ σε μία παράλληλη εξέλιξη, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την κατάρτιση της συμφωνίας μεταξύ ADM και TKMS για την μεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΝΑΕ στην πρώτη. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές αλλά καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν ότι η υλοποίησή της μπορεί να αρχίσει άμεσα μετά την συνάντηση της 31ης Αυγούστου.

Καθώς το ζήτημα του προστίμου που επιβλήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ΕΝΑΕ για περίοδο προ του 1999 όταν ακόμα τα Ναυπηγεία ήταν ακόμα υπό κρατικό έλεγχο, έχει ήδη διευθετηθεί, το μόνο αγκάθι για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την οριστική επίλυση του θέματος αποτελεί η απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την υπερψήφιση της συμφωνίας με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή με σύμπραξη και άλλων κομμάτων πλην του κυβερνώντος.

Αν και απόλυτα κατανοητή η θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε κριτική ή και υπόνοια για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, εντούτοις θα μπορούσαν να παρατηρηθούν τα εξής: η συμφωνία που θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο αποτελεί προϊόν της διαδικασίας η οποία άρχισε τη 18η Μαρτίου 2010 με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας-πλαίσιο. Η συμφωνία της 18ης Μαρτίου υπεγράφη τόσο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών, και ουσιαστικά καθόρισε το πλαίσιο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων αλλά και το αποτέλεσμα τους.

Κατά δεύτερον, επειδή η συναίνεση ή η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπόκειται σε ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς καθόλα θεμιτούς στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η παροχή ή άρνησή τους δεν συνεπάγεται αυτόματα το ορθόν ή λάθος της προς κρίσης συμφωνίας. Σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση κυβερνά και λαμβάνει τις αποφάσεις όπως φυσικά και τις ευθύνες που απορρέουν.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ουδείς εχέφρων επενδυτής μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση μίας επένδυσης χωρίς να έχουν απόλυτα διευκρινιστεί και οριστικοποιηθεί οι όροι της διαδικασίας. Κατά συνέπεια, ουδείς δέχεται την έναρξη της υλοποίησης μίας συμφωνίας υπό την αίρεση της αποδοχής της από άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην της κυβέρνησης με την οποία έχει συμφωνήσει και διαπραγματευτεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου