Κυριακή, 15 Αυγούστου 2010

Νέο επεισόδιο με “άρωμα” προβοκάτσιας – Βανδαλισμοί στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της ΚομοτηνήςΜεγάλα ερωτηματικά προκαλούνται από τα κίνητρα των άρρωστων εγκεφάλων πίσω από της ζημιές σε μουσουλμανικούς τάφους στην περιοχή Πος – Πος στην Κομοτηνή.

Το γεγονός ανακαλύφθηκε τυχαία από Κομοτηναίους μουσουλμάνους της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πατέρας που είδε τον τάφο του 16χρονου παλικαριού του κατεστραμμένο! Αμέσως σήμανε συναγερμός στον μαχαλά και εκατοντάδες κάτοικοι απέκλεισαν το δρόμο μπροστά στα νεκροταφεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Τα παράπονα στον … πρόξενο!

Κάποιος όμως μέσα στο πλήθος κι ενώ επικρατούσε ήδη ένταση πέταξε την ιδέα το πλήθος να κατευθυνθεί για διαμαρτυρία στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής! Δε χρειάστηκε και πολύς χρόνος ώστε το πλήθος μηχανικά να αντιδράσει πράττοντας αυτό ακριβώς κι έτσι, σε λίγα λεπτά εκατοντάδες άνθρωποι διασχίζοντας την Εγνατία και την Ιώνων με φωνές διαμαρτυρίας γύρω στις 1:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, βρέθηκαν μπροστά στην είσοδο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Ο λόγος που μετέβησαν εκεί ήταν για να εκφράσουν τα παράπονά τους στον πρόξενο, ώστε ως μουσουλμάνοι να μπορούν ελεύθερα να πραγματοποιούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα (αυτές τις ημέρες οι μουσουλμάνοι εορτάζουν το Ραμαζάνι) χωρίς να γίνονται ζημιές σε ανάλογους χώρους ενώ μέσα στα αιτήματα ήταν …και ένας φύλακας για τα νεκροταφεία!

Βέβαια κανείς δεν ενημέρωσε το πλήθος πως ο Τούρκος πρόξενος δεν είναι νομάρχης, δήμαρχος ή …βουλευτής για να προωθήσει τέτοια αιτήματα μέσα στην ελληνική επικράτεια! Τους ενημέρωσε όμως γι αυτό ο ίδιος ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς που ειδοποιημένος έφτασε στο προξενείο λίγα λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα και συνομίλησε με το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους μουσουλμάνους πως δείχνει κατανόηση στο πρόβλημά τους και πως για τα υπόλοιπα υπάρχει η Αστυνομία, ο Δήμος, η Νομαρχία και οι λοιπές αρμόδιες τοπικές αρχές και πως το προξενείο είναι …απλά προξενική αρχή! Τα απολύτως αυτονόητα δηλαδή!

Στη συνέχεια και έπειτα από τη διαβεβαίωση του αστυνομικού διευθυντή Ροδόπης Δήμου Κοκμοτού πως ανάλογοι χώροι στο εξής θα φυλάσσονται και πως θα γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε οι δράστες αυτής της πράξης να συλληφθούν, το πλήθος ειρηνικά επέστρεψε στην συνοικία.Μεθυσμένος, κακοπροαίρετος ή προεκλογική προβοκάτσια;

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλούνται από τη χρονική στιγμή του γεγονότος αν αναλογιστεί κανείς και την βόμβα μολότοφ που έριξε άγνωστος στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης πριν 2 ημέρες.

Αν δε πρόκειται για κάποιον πραγματικά αρρωστημένο εγκέφαλο που ικανοποιείτε προκαλώντας θλίψη και οργή σε αθώους πολίτες ή απλά για τυχαίο μεθυσμένο ή νηφάλιο αλλά κακοπροαίρετο βάνδαλο, τότε δημιουργούνται υπόνοιες για το σκοπό της ζημίας αυτής αλλά και για τον τρόπο που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την δίκαια αγανάκτηση τόσων εκατοντάδων πολιτών και τους έστρεψαν στην παντελώς αψυχολόγητη και δίχως νόημα ενέργεια του να απευθυνθούν στον Τούρκο πρόξενο σαν αυτός να είναι κάποια αρμόδια αρχή! Πράγμα που όπως φάνηκε από τον άψογο και επαγγελματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, ούτε ο ίδιος θα ήθελε να είναι έτσι!

Οπως και να έχει το θέμα καλό θα είναι πολίτες και αρχές το διάστημα αυτό να είναι σε εγρήγορση για πρόληψη και αποφυγή τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη πολλών ανθρώπων στην περιοχή αλλά και την κοινωνική ηρεμία στην περιοχή.

Πολλοί ήταν οι μουσουλμάνοι που φώναζαν στους παρευρισκόμενους ομόθρησκούς τους πως παρόλο τον πόνο και την αγανάκτησή τους θα έπρεπε να μη φωνάζουν για να μη ξυπνήσουν τους περίοικους γύρω από το προξενείο γιατί την αυριανή ημέρα θα έπρεπε να πάνε στις δουλειές τους! Πράγμα που δείχνει πως πολλές φορές ακόμη και σε ένα πλήθος, παρά τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν φωνές λογικής και ηρεμίας που καλό είναι αυτές να ακούγονται πρώτες από όλες τις άλλες…

Νέο επεισόδιο με έντονο το “άρωμα” της προβοκάτσιας σημειώθηκε τη νύχτα στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής. Άγνωστοι εισήλθαν στον ιερό χώρο και προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς επί των τάφων και αποχώρησαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Είναι το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ρίψη βόμβας μολότοφ στην περίφραξη του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη και οπωσδήποτε δημιουργεί προβληματισμό τόσο η επιλογή του στόχου, όσο και το timing της ενέργειας, λίγο πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι ενέργειες θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό το οργανωμένο σχέδιο “Βαριοπούλα” και πλέον στις έρευνες έχει μπει και η ΕΥΠ. Πάντως είτε προβοκάτσια από το γνωστό “ανατολικό” κέντρο ή ξένους πράκτορες, γενικώς, είτε ενέργεια ανόητων εγχώριων ”θερμοκέφαλων”, έρχεται σε μία πολύ κακή στιγμή όπου η Ελλάδα εμφανίζεται απολογούμενη την στιγμή που η Τουρκία έχει “ανέβει σκαλί” σε ότι αφορά τις επίθετικές κινήσεις της το τελευταίο εξάμηνο στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε με την βόμβα-προβοκάτσια στο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού έχουμε και την παρουσόα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που θα χοροστατήσει για πρώτη φορά μετά το 1923 στους εορτασμούς για την Θεομήτορα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπου ήδη έχουμε προσπάθειες των τουρκικών ακραίων κύκλων να δημιουργήσουν επεισόδια. Μερίδα του τουρκικού Τύπου, χθες, επιβεβαίωνε φήμες ότι ακροδεξιές ομάδες της περιοχής θα επιδιώξουν να αμαυρώσουν την τελετή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε μια δήλωση, όπου και πάλι, άναυ λόγου και άνευ στοιχείων “φωτογραφίζονται” μόνο ακραία στοιχεία ως αυτουργοί μιας πράξης που δείχνει να έχει ισχυρή το στοιχείο της προβοκάτισας.

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε:

«Στις κοινωνίες υπάρχουν περιθωριακές ομάδες που επενδύουν στο μίσος και τη ρήξη. Που φοβούνται την διαφορετικότητα και έχουν σαν οδηγό τους τις θεωρίες συνωμοσίας.

Οι πράξεις τους είναι απόλυτα καταδικαστέες και αντίθετες προς τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι τα απομεινάρια του παρελθόντος που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της για πάντα.

Όσοι καταστρέφουν τάφους και βεβηλώνουν τη μνήμη νεκρών που ανήκαν σε άλλο δόγμα, είναι έξω από την κοινωνία μας, την οποία βρίσκουν απέναντί τους πιο ενωμένη».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι η μειονοτική εφημερίδα "ΜΠΙΡΛΙΚ" συνδέει το όλο θέμα με την αυριανή λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, γεγονός που πιθανόν να προϊονίζει τυχόν απόπειρα εκδήλωσης επεισοδίων σε βάρος των χριστιανών προσκυνητών.

Και βέβαια δεν είναι τυχαία τα τελευταία γεγονότα (μολότωφ στο Προξενείο Θεσ/νικης, βανδαλισμοί σε μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή), καθόσον ορισμένοι κύκλοι επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μέσω των παραπάνω γεγονότων, προκειμένου να πειφέρουν "χτυπήματα" στην κυβέρνηση Ερντογάν, εν όψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα. Εάν επαληθευτούν τα παραπάνω τότε μπορούμε να μιλάμε για ύπαρξη κλάδου της ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ στη Δυτική Θράκη, αλλά και για μερική εφαρμογή του σχεδίου ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ.

Ο καιρός θα δείξει για το δίκαιο ή το άτοπο των παραπάνω.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου