Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Πεμπτοφαλαγγίτες» στην Εθνική Φρουρά καταγγέλλει ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου


Τη συνεργασία χαμηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής Φρουράς, τους οποίους χαρακτήρισε «πεμπτοφαλαγγίτες», με ανθρώπους της νύχτας κατήγγειλε με δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κ.Παπακώστας.

Ο Κ. Παπακώστας ανέφερε οτι "μέσα στις τάξεις της ΕΦ παρουσιάζονται αρκετά κρούσματα απειθαρχίας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και πλημμελούς εκτέλεσης του καθήκοντος" και πρόσθεσε πως έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "ορισμένοι χαμηλόβαθμοι συνεργάζονται με ανθρώπους της νύχτας".

Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου είπε ότι προσπαθεί να τεκμηριώσει αυτές τις πληροφορίες έτσι ώστε, με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και τη νομοθεσία, "αυτοί οι επίορκοι να απομακρυνθούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς", γιατί "προσβάλλουν και το σύνολο" προσθέτοντας όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών "εργάζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτοί οι ολίγοι καταστρέφουν το έργο των πολλών".

Αναφορικά με τις έρευνες για ανεύρεση των κλεμμένων εκρηκτικών, ο κ. Παπακώστας δήλωσε αισιόδοξος και είπε ότι σημασία έχει ότι "οι συντονισμένες, επίμονες και επίμοχθες προσπάθειες της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς έχουν αποδώσει καρπούς" και επανέλαβε ότι στόχος είναι η ανεύρεση ολόκληρου του υλικού ότι θα πρέπει να ευοδωθεί η προσπάθεια των ανακρίσεων έτσι ώστε να εξιχνιαστεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τα εγκληματικά στοιχεία που σχετίζονται με την όλη υπόθεση, για να τιμωρηθούν αυστηρά και παραδειγματικά.

"Είμαστε στα σκαριά" σημείωσε ο υπουργός, "για να εκπονηθεί ο, περί Στρατού της Δημοκρατίας, Νόμος" γιατί, όπως είπε, "εκεί είναι το επίμαχο θέμα" και "οι περί Πειθαρχίας Κανονισμοί, οι οποίοι δυστυχώς χρονολογούνται και θέλουν εκσυγχρονισμό".

Ο κ. Παπακώστας έδωσε παράδειγμα του νομοθετικού κενού που υπάρχει, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πρόνοιες, αν ο διοικών αξιωματικός δεν επιλέξει να τιμωρήσει κάποιον και να τον παραπέμψει στον Αρχηγό της ΕΦ, τότε ο τελευταίος δεν έχει δικαιοδοσία να επέμβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου