Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Aνεπίτρεπτη πολιτική εξοικονόμησης καυσίμων στην Εθνική Φρουρά


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, το ΓΕΕΦ εξέδωσε διαταγή προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες από τον περασμένο Απρίλιο για μείωση στην κατανάλωση καυσίμων κατά 46% σε σχέση με πέρσι. Στη διαταγή σημειώνεται επίσης ότι με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο οι μονάδες είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου που ετέθη. Τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια καθώς θεωρούν ότι οι μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες βρίσκονται ήδη σε χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και συντήρησης. Προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, έχουν περιοριστεί οι ασκήσεις συναγερμού και οι βολές ενώ διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Ειδικών Κέντρων Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) όπου εκπαιδεύονται οι νεοσύλλεκτοι στα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Η εξοικονόμηση καυσίμων που εφαρμόζει η Εθνική Φρουρά σε όλες τις μονάδες πλήττει το στράτευμα δηλώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Η λιτότητα και η οικονομική περισυλλογή δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην Εθνική Φρουρά τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου, επισημαίνοντας ότι η εξοικονόμηση καυσίμων που εφαρμόζει το ΓΕΕΦ σε όλες τις μονάδες αντανακλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς.

Το ΓΕΕΦ απ’ την πλευρά του συμμερίζεται τις ανησυχίες των στελεχών, ωστόσο δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να βελτιωθεί η κατάσταση τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. Σχεδόν κατά 50% είναι μειωμένο το κονδύλι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2010 για τα καύσιμα στην Εθνική Φρουρά. Συγκεκριμένα, το 2009 το κονδύλι για τα καύσιμα έφτανε τα €5 εκατομμύρια ενώ για φέτος εγκρίθηκαν €2,6 εκατ. Δηλαδή, παρουσιάζεται μείωση της τάξης των €2,3 εκατομμυρίων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το μεγαλύτερο κονδύλι που εγκρίθηκε ήταν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2008.

Στην απάντησή του, το ΥΠΑΜ ισχυρίζεται ότι:

• Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά, διαφαίνεται ότι υπάρχει η επιδιωκόμενη μείωση, διατηρώντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη καθολική προσπάθεια θα επιφέρει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμων.

• Η εξοικονόμηση έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό πλην όμως οι προσπάθειες θα ενταθούν και εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα πετύχουμε σε υπολογίσιμο βαθμό τον περιορισμό των καταναλώσεων πετρελαιοειδών.

• Η εξοικονόμηση των καυσίμων επιτυγχάνεται με το σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό των απαιτούμενων κινήσεων, χωρίς να επηρεάζεται η εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΦ.

• Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος που ετέθη, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με την πραγματοποίηση των απαιτούμενων κινήσεων.


Πηγη Strategy-Report

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου