Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Φοβούνται τώρα νέο Τσερνόμπιλ




SΟS για τις φωτιές γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

Φόβους για διασπορά ραδιενεργού μόλυνσης εξαιτίας των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στη Ρωσία εκφράζει η Γκρινπίς και ενώ η ρωσική κυβέρνηση ανέβαλε δοκιμές των πυραύλων Ισκαντέρ και άλλων όπλων που κατασκευάζονται κοντά στη Μόσχα.

Μικρή βελτίωση παρουσίασαν χθες οι συνθήκες στη Μόσχα και οι Μοσχοβίτες μπόρεσαν να διακρίνουν λίγο ουρανό, καθώς έπεσαν οι πρώτες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας με αποτέλεσμα το πυκνό νέφος που καλύπτει εδώ και μια εβδομάδα τη ρωσική πρωτεύουσα να αραιώσει. Ωστόσο, η θερμοκρασία παραμένει στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου και η συγκέντρωση τοξικών αερίων εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον δυόμισι- τρεις φορές σε σχέση με τις μέσες τιμές. Οι ειδικοί προειδοποιούν εξάλλου ότι δεν αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους, αφού δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν προχθές ότι η θνησιμότητα έχει διπλασιαστεί στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες, καθώς καταγράφονται 700 θάνατοι καθημερινά. Σύμφωνα, όμως, με τον Τζεφ Μάστερς, συνιδρυτή της μετεωρολογικής ιστοσελίδας Weather Underground, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μόσχα εξαιτίας του καύσωνα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα αγγίζει τους 15.000. Οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους αριθμούς. Χθες, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, ο οποίος επέστρεψε στην πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή κι έπειτα από μια εβδομάδα διακοπών. Επισήμως ο Λουζκόφ απουσίαζε για κάποια θεραπεία.

Σε διακοπές...

Εμφανώς μαυρισμένος από τον ήλιο που είχε απολαύσει στις διακοπές του, ο 73χρονος δήμαρχος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην πόλη του είναι δύσκολη. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι οι υγειονομικές αρχές πράττουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και το νέφος. Ο Πούτιν από την πλευρά του επαίνεσε τον ανώτατο άρχοντα της πόλης για το γεγονός ότι «επέστρεψε εγκαίρως από τις διακοπές του». Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς τα ποσοστά δημοτικότητας τόσο του Πούτιν όσο και του Μενβέντεφ εμφανίζουν πτώση.

Από την κυβέρνηση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής εκτίμηση για τα οικονομικά μεγέθη της καταστροφής. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ», ο καύσωνας, οι πυρκαγιές και η ξηρασία θα στοιχίσουν στη ρωσική οικονομία 15 δισ. δολάρια, περίπου το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, και ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Από την πλευρά της η Γκρινπίς εκτίμησε ότι οι πυρκαγιές είναι πιθανό να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργού μόλυνσης. Η ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης αναφέρεται στο Μαγιάκ, το πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στα Ουράλια. Από προχθές, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών υλικών στην περιοχή κι ένα μεγάλο μέρος των υλικών αυτών έχει χυθεί στην κοντινή λίμνη», τόνισε ο ειδικός της οργάνωσης Κριστόπ φον Λίβεν επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος είναι σημαντικός. Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί το 1957 σοβαρότατο πυρηνικό δυστύχημα όταν εξερράγη δεξαμενή ραδιενεργών αποβλήτων. Συναγερμός σήμανε και στην Κολόμνα, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, όπου κατασκευάζονται πύραυλοι Ισκαντέρ και άλλα όπλα. Η κατασκευάστρια των οπλικών συστημάτων ΚΒΜ ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές των πυραύλων αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Στο έλεος των πυρκαγιών έχουν παραδοθεί αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως δυο βάσεις του στρατού κάηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή της Μόσχας, ενώ πέντε ημέρες αργότερα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία πυρομαχικά και πύραυλοι από αποθήκη του στρατού 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.


Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Υπολογίζεται ότι οι πυρκαγιές και η ξηρασία θα στοιχίσουν στη ρωσική οικονομία 15 δισ. δολάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου