Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Πόλεμος λέξεων Ερντογάν - CHP

ΑΓΚΥΡΑ. Μετά τον «αθέατο πόλεμο» Ερντογάν - στρατηγών στις πρόσφατες κρίσεις στο στράτευμα, που κατέληξε στην «εκεχειρία» της Δευτέρας και τον διορισμό του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ισίκ Κοσανέρ, άρχισε ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Ενας περίπου μήνας απομένει έως το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση 26 άρθρων του Συντάγματος Εβρέν (1982), που έχει προτείνει η κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαρκώς παραπέμπει στην περίοδο Μεντερές (1960), «όταν ηθελημένα υποδαυλίστηκαν εθνικιστικά πάθη, δημιουργήθηκε κατάσταση αποσταθεροποίησης και παρενέβη ο στρατός με κατάληξη τον απαγχονισμό του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές». «Μας λένε ότι το παρακάναμε και ότι θα έχουμε την ίδια τύχη» είπε ο κ. Ερντογάν σε συγκέντρωση στον ανατολικό Εύξεινο Πόντο. Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων πολιτών κοντά στην Προύσα εντοπίσθηκε «δάκτυλος» του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Μιλώντας στο Ικόνιο, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απείλησε τον πρωθυπουργό ότι θα καταγγείλει τον πρωθυπουργό για διαφθορά. Δεν αναφέρθηκε στον σύμβουλο του κ. Ερντογάν, Αλί Γιουκσέλ, που ζει στη Γερμανία και την Παρασκευή δέχθηκε επίθεση από μερίδα του τουρκικού Τύπου επειδή έχει τρεις γυναίκες, λίγο πριν δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης άρει τα εντάλματα σύλληψης εναντίον 102 αξιωματικών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη διαδοχή Μπασμπούγ από τον κ. Κοσανέρ. Πάντως, ο κ. Κιλιτσντάρογλου δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος. Ενας παλαίμαχος βουλευτής του κόμματός του παραιτήθηκε προχθές, όταν κλήθηκε στο πειθαρχικό του κόμματος, επειδή δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Υπέρ της ετάχθησαν εξάλλου οι πρώην πρωθυπουργοί Τανσού Τσιλέρ και Νετσμετίν Ερμπακάν, των οποίων η κυβέρνηση ανατράπηκε το 1997 με το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου