Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ Σύντομα, με τη διπλωματική έννοια του χρόνου, τοποθετούν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας και διεθνείς αναλυτές την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Ισραήλ, μια επίσκεψη που θα οριοθετήσει και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Αν και επίσημα από το υπουργείο Αμυνας αναφέρεται ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ημερομηνία της επίσκεψης του Βαγγέλη Βενιζέλου στο Ισραήλ, θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα είναι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος προσδιορίζοντάς το σε διάρκεια δύο μηνών.
Η επίσκεψη του υπουργού, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, γεγονός που επιδιώκουν και οι δύο χώρες για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.
Οπως αναφέρει και στα δημοσιεύματά του το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, και επιβεβαιώνεται από τα διπλωματικά δρώμενα, για το Ισραήλ δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς «οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ ουδέποτε αποτέλεσαν "άξονα" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ηταν μια διμερής συνεργασία που υπαγορεύτηκε από την ύπαρξη κοινών συμφερόντων, ή μάλλον, για την ακρίβεια, κοινών απειλών. Οι απειλές αυτές που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του 1990 εξέλιπαν σταδιακά, με αποτέλεσμα την πλήρη αντιστροφή της κατάστασης».
Πέραν των στρατηγικών ωφελημάτων που θα προκύψουν για την Ελλάδα από την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, οι αξιωματικοί του υπουργείου Αμυνας θεωρούν ότι και τα στρατιωτικά οφέλη είναι τεράστια. Κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας αναμένεται να υπογραφεί η διεύρυνση των αμυντικών συνεργασιών, είτε αυτές είναι σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων είτε είναι σε επίπεδο συνεκπαίδευσης. Οπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Αμυνας, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ χρειάζονται χώρο εκπαίδευσης και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει η Ελλάδα και παράλληλα η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων αλλά και μεταφορά τεχνολογίας, κάτι που επιθυμούν διακαώς οι Ελληνες στρατιωτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου