Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Πυροσβεστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

The New York Times

Με τη νότια Ευρώπη να βρίσκεται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair είναι έτοιμα να απογειωθούν από αεροδρόμιο της Κορσικής με κατεύθυνση την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τα 300 ανάλογα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που τελούν εν αναμονή στην Ευρώπη, αυτά τα δύο Canadair ανήκουν όχι σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα αλλά στη νέα πυροσβεστική υπηρεσία της Ε.Ε. Πέρυσι, αυτά τα πυροσβεστικά της Ε.Ε. ανταποκρίθηκαν σε έξι αιτήματα κατάσβεσης και σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, πραγματοποίησαν 52 ρίψεις νερού σε τέσσερις ώρες. Συνέδραμαν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Το πείραμα αυτό είναι μάθημα για όσους στηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των 27 χωρών -μελών της Ε.Ε.: αντί των μεγάλων, ενίοτε τα μικρότερα σχέδια ίσως είναι πιο αποτελεσματικά.

Το 2007, 5,7 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. Οι κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από πυρκαγιές αλληλοβοηθούνται στέλνοντας πυροσβεστικά αεροσκάφη η μια στην άλλη. Το 2007 όμως αυτό το σύστημα αλληλοβοήθειας έφτασε στα όριά του. Εκείνη τη χρονιά, οι επικίνδυνες φλόγες έφτασαν κοντά στην Αθήνα και γαλλικά και ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έσπευσαν να βοηθήσουν. Οι αδυναμίες αυτού του συστήματος, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν εντονότερες οι εκκλήσεις για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής πυροσβεστικής δύναμης.

Σύμφωνα με κοινοτική έκθεση του 2006, η νέα υπηρεσία, θα διέθετε 10 αεροσκάφη. Ωστόσο αυτό που προέκυψε είναι μια υπηρεσία μικρότερης εμβέλειας. Τον περασμένο χρόνο, η Ε.Ε. εγκαινίασε μια διετή δοκιμαστική περίοδο για τη νέα υπηρεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία πήρε την πρωτοβουλία, νοίκιασε για τους τρεις θερινούς μήνες, δύο αεροσκάφη με έδρα την Κορσική. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ, και η Γαλλία συμβάλει με ένα εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου