Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Ο εθελοντισμός ούτε πουλιέται, ούτε αγοράζεται»

Προτείνουν την συνεργασία όλων των εθελοντικώνφορέων για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων Μπορεί η Λέσχη Καταδρομέων Κω, να μετρά μόνο ένα χρόνο «ζωής» στα δρώμενα του Νησιού μας, ωστόσο σε αυτό το διάστημα κατάφερε και έκανε «αισθητή» την παρουσία της.Συναντήσαμε ορισμένα από τα μέλη της (έχει συνολικά 50 μέλη) στα γραφεία του στην Αλεξάντερ Φάσιον (όπου έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο και έχουν διαμορφωθεί από την ίδια την Λ.Ε.Κ), λίγο πριν ξεκινήσουν την καθιερωμένη βάρδια τους για την πυρασφάλεια.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Όπως μας είπαν, το 2009 είχε πλέον ωριμάσει ανάμεσα στα μέλη, η ιδέα για την δημιουργία μίας λέσχης, με σκοπό τη διατήρηση του καταδρομικού πνεύματος, καθώς και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εφέδρων καταδρομέων. Έτσι ιδρύθηκε η Λέσχη Καταδρομέων Κω, με απώτερο σκοπό την αρωγή προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, με την δημιουργία ομάδας αιμοδοτών, η σύσταση τμημάτων ερασιτεχνικού αθλητισμού και η συμμετοχή της Λ.Ε.Κ. σε πρωταθλήματα των αντίστοιχων αθλητικών ομοσπονδιών.Ακόμη, η δημιουργία Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών (Ε.Δ.Ο.Π.Α.) και τμήματος εκπαίδευσης διασωστών και δασοπυρόσβεσης, παρατηρητών δασοπροστασίας, διάσωσης εγκλωβισμένων ατόμων από σεισμούς, χιόνια και απομακρυσμένες περιοχές και υποβρύχιων ερευνών, οι οποίες αυτές ενέργειες εντάσσονται στον Π.Σ.Ε.Α. Η Λ.Ε.Κ. δραστηριοποιείτε σε οργάνωση των εθελοντών με σκοπό την παροχή βοήθειας στον κρατικό μηχανισμό σε περιπτώσεις θεομηνιών, καταστροφών από φυσικά ή ανθρώπινα αίτια και μεγάλων ατυχημάτων, καθώς επίσης και σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η Λ.Ε.Κ ΚΩ από τα πρώτα της βήματα έδειξε το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά ενεργούν οι έφεδροι καταδρομείς! Μάλιστα, κατάφεραν σε ελάχιστο χρόνο να πατεντάρουν δυο πυροσβεστικά οχήματα 450 λίτρων με όλα τα απαραίτητα παρελκόμενα (φωτο). Συμμετείχαν στη καλοκαιρινή πυρασφάλεια του νησιού το 2009 καθώς και σε αρκετές φωτιές με τα οχήματα τους (τα οποία έχουν εξοπλίσει οι ίδιοι με δικά τους χρήματα.Όπως μας είπαν «συνεχίζουμε και βλέπουμε μπροστά για το καλό του τόπου μας και της Πατρίδας μας» επισημαίνοντας ότι ο εθελοντισμός, ούτε αγοράζεται, ούτε πουλιέται».

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΙΩΣ.

Το παν σε περίπτωση φωτιάς, μας είπαν, είναι να την προλάβουμε πριν αυτή πάρει μεγάλες διαστάσεις, διαφορετικά .χαθήκαμε. Η Λ.Ε.Κ παίρνει μέρος στην πυρασφάλεια με 2 δικά της οχήματα πυρόσβεσης.Στη φετινη αντιπυρικη περιοδο τους έχει ανατεθεί από την Π.Υ η περιοχή τη Ζιάς, τις βραδινές ώρες 10-1. Τα μέλη της Λ.Ε.Κ, παρακολουθούν συχνά σεμινάρια πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών κ.α. ώστε να είναι έτοιμοι και κατάλληλοι εκπαιδευμένοι για να επέμβουν ουσιαστικά σε τυχόν πρόβλημα και να μην είναι απλά. θεατές.Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις, είναι φυσικά το οικονομικό. Τα έσοδα της Λ.Ε.Κ , προέρχονται κυρίως από την εισφορά των μελών, από διάφορες χορηγίες ιδιωτών, ωστόσο κάνουν έκκληση σε όσους θέλουν να συνεισφέρουν και να συμμετέχουν στη Λέσχη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Προτείνουν την συνεργασία όλων των εθελοντικών οργανώσεων σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της πυρασφάλειας, ώστε οι δράσεις τους να είναι συντονισμένες και οργανωμένες, Επίσης, θεωρούν ότι μπορούν όλες οι οργανώσεις να συστεγαστούν στο κτίριο της «Αλεξάντερ Φάσιον» για να υπάρχει άμεση συνεργασία. «Εμείς - είπαν- θέλουμε την συνεργασία απ' όλους, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν. Εθελοντές υπάρχουν πολλοί, ωστόσο μερικοί έχουν μπερδέψει την έννοια του εθελοντισμού με την προβολή και τις πελατειακές σχέσεις.

ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΩΣΤΑ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Στο Νησί μας θεωρούν ότι ο εθελοντισμός βρίσκεται σε καλό επίπεδο, όμως δεν εκμεταλλεύεται σωστά. Πρέπει να βρεθεί ένας άνθρωπος, ο οποίος θα οργανώσει όλους τους εθελοντές. Η οργάνωση μπορεί να γίνει εύκολα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί εθελοντές. «Εμείς δουλεύουμε όσο μπορούμε πιο οργανωμένα, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου