Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Τέλη Αυγούστου η υπογραφή της σύμβασης για τα 2 Type 214

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defence-point η σύμβαση για την προμήθεια των δύο νέων υποβρυχίων Τype 214 προγραμματίζεται να υπογραφεί τέλη Αυγούστου.
Σήμερα, οι δύο ομάδες διαπραγματεύσεων αποφάσισαν να διακόψουν τις εργασίες τους λόγω καλοκαιρινών διακοπών για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων. Στο μεσοδιάστημα οι νομικές υπηρεσίες και οι νομικοί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου θα επεξεργαστούν το σχέδιο σύμβασης στο οποίο κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές ώστε τη Δευτέρα 23 Αυγούστου που θα συναντηθούν εκ νέου να είναι έτοιμο προς υπογραφή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η ThyssenKrup Marine Systems (TKMS), ως νυν ιδιοκτήτης των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ που είναι και υπόχρεα για την καταβολή του προστίμου, απέστειλε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο επιστολή με την οποία τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έλαβε χώρα αυτή τη βδομάδα στις Βρυξέλλες σχετικά με το πρόστιμο για τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις. Επόμενο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποστείλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιστολή αποδοχής της επιτευχθείσας συμφωνίας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών θεωρεί τόσο αναξιόπιστη την ελληνική πλευρά ώστε να αυξήσει σε 15 χρόνια την υποχρέωση του στρατιωτικού ναυπηγείου να μην εμπλακεί σε πολιτικές κατασκευές ενώ στη συμφωνία της 2ας Ιουλίου 2008 το όριο αυτό ήταν 10 χρόνια.

Με την δρομολόγηση υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια των 2 νέων υποβρυχίων Type 214 και την τροποποίηση και ολοκλήρωση των συμβάσεων ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ καθώς και τη διευθέτηση του προστίμου το μόνο που απομένει να διαπιστωθεί είναι αν η κυβέρνηση που σύναψε τη σχετική συμφωνία θα επιδείξει την πολιτική τόλμη για την υλοποίησή της.

Σε διαφορετική περίπτωση, στις 31 Αυγούστου 2010 η TKMS δε δεσμεύεται πλέον από το τριμερές (Υπ. Εθνικής Άμυνας, TKMS, Abu Dhabi Mar Group) συνυποσχετικό και μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της διαιτησίας με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό δημόσιο συμφέρον.

ΠΗΓΗ: Defence- Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου