Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ώρα κρίσεων στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις…

Ένα μεγάλο δίλημμα αντιμετωπίζουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνέρχεται το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει τις προαγωγές και τις αποστρατείες…
Το πρόβλημα αφορά στο περίφημο άρθρο 65 του νόμου 926 περί στρατιωτικού προσωπικού του οποίου η ερμηνεία προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Αντικείμενο αυτού είναι το αν και κατά πόσον οι ανώτατοι αξιωματικοί, 11 τον αριθμό ανάμεσα στρατηγοί και ναύαρχοι, σε ένα σύνολο 102 κατηγορούμενων στρατιωτικών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο του σχεδίου «ΒΑΡΙΑ», μπορούν να προαχθούν ή όχι…

Οι απόψεις που έχουν διατυπώσει τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ξεκάθαρες: εφόσον είναι υπόδικοι δεν μπορούν να προαχθούν.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του απερχόμενο αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, με προεδρική πρωτοβουλία, η οποία διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες, όπου επί τάπητος τέθηκε και το εν λόγω φλέγον θέμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω του τουρκικού Τύπου, οι προαγωγές θα καταστούν εφικτές μονάχα εάν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις εφέσεις που έχουν καταθέσει οι κατηγορούμενοι εναντίον των ενταλμάτων σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους. Διευκρινίζεται, ότι εκτός από τους 11 εν ενεργεία στρατηγούς και ναυάρχους, εντάλματα έχουν εκδοθεί και για μεγάλο αριθμό (34) εν αποστρατεία ανώτατων αξιωματικών.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την αποδοχή ή μη των εφέσεων-ενστάσεων αναμένεται να εκδοθεί περί το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Την Τετάρτη όμως αναμένονται οι ανακοινώσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Η παρέμβαση Γκιουλ φάνηκε να έχει κατευναστικό χαρακτήρα, αφού φέρεται να προσπάθησε να πείσει τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση σε θέματα που είναι προφανές ότι υφίσταται διχογνωμία. Κατά συνέπεια και δεδομένου ότι προ της ανακοινώσεως των αποφάσεων απαιτείται η επικύρωση από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των κρίσεων να καθυστερήσει σημαντικά και να βιώσουμε ένα πραγματικό θρίλερ στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους στρατιωτικούς.

Το θέμα είναι ότι οι σχέσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ισλαμική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η επίσημη θέση των στρατηγών είναι ότι τα εντάλματα δεν θα επηρεάσουν την κρίση τους σχετικά με το ποιος θα προαχθεί και ποιος θα οδηγηθεί στην αποστρατεία.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει κατορθώσει να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στο κύρος του πάλαι ποτέ πανίσχυρου στρατεύματος, με αποτέλεσμα η υπόθεση ενός πραξικοπήματος να φαντάζει ως δυσκολότερη από ποτέ. Είναι επίσης βέβαιο, ότι στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας συντελούνται πολύ μεγάλες αλλαγές οι οποίες φέρουν μέσα τους το σπέρμα της αποσταθεροποίησης, με αποτέλεσμα η σταθερότητα στην Τουρκία να απειλείται πραγματικά.

Στην ουσία των κρίσεων τώρα, θα κριθούν 134 στρατηγοί και ναύαρχοι (οι πτέραρχοι συμπεριλαμβάνονται στους «στρατηγούς), 35 εκ των οποίων θα προαχθούν και άλλοι 45 συνταγματάρχες θα περάσουν στις τάξεις των ανωτάτων αξιωματικών. Οπότε και προκύπτει μια αύξηση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών στην Τουρκία.

Ως δεδομένη εξέλιξη εμφανίζεται το ότι ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ αποστρατεύεται στις 30 Αυγούστου και τη θέση του θα καταλάβει ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Ισίκ Κοτσανέρ. Στην παρούσα ταραγμένη συγκυρία βέβαια, καλό θα ήταν να περιμένει κανείς τις οριστικές ανακοινώσεις, διότι οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί είναι πραγματικά οριακές. Να αποστρατεύεται επίσης φέρεται ο επικεφαλής της Στρατοχωροφυλακής, στρατηγός Ατίλα Ιτσίκ, ενώ ως αντικαταστάτης του προβάλλεται ο στρατηγός Νεζντέτ Οζέλ. Ο επικεφαλής στρατηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Χασάν Ιγκσίζ, θα υπηρετήσει για ένα χρόνο ως αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων.

Για ένα χρόνο φαίνεται πως ανανεώνουν τη θητεία τους οι επικεφαλείς των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Εσρέφ Ουγκούρ Γιγκίτ και των αεροπορικών δυνάμεων, πτέραρχος Χασάν Ακσάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου