Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ερώτηση στη Βουλή για τα ΕΜΠΑΕ των Ενόπλων Δυνάμεων



Eρώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για την αναποφασιστικότητα και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ 2006-2010 και στην σύνταξη του ΕΜΠΑΕ 2011-2015, κατέθεσε ο βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, η επικαιροποίηση του τελευταίου έτους του τρέχοντος ΕΜΠΑΕ 2006-2010 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2010 ενώ η σύνταξη του νέου ΕΜΠΑΕ 2011-2015 θα έπρεπε να είχε περατωθεί την 1 Ιουλίου 2009, έγκυρες πληροφορίες όμως αναφέρουν πως οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου προς τα Γενικά Επιτελεία εδόθησαν μόλις τον Μάιο του 2010.

Στην απάντησή του της 26ης Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει πως για τη “κατάρτιση του νέου ΕΜΠΑΕ καθίσταται προφανές ότι λόγω της διαμορφωθείσας οικονομικής συγκυρίας επιβάλλεται η εξεύρεση πιο ρεαλιστικών λύσεων: πιο οικονομικών και κυρίως πιο αποδοτικών σε συνάρτηση με τις διατιθέμενες για την άμυνα πιστώσεις”, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό δημοσίευμα (βλ. Αναθέωρηση ΕΜΠΑΕ: Aναβάθμιση και αύξηση διαθεσιμότητας αντί νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων).

Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες γραμμές στη σύνταξη του νέου ΕΜΠΑΕ αφορούν στη:

α. Πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των ήδη διατιθέμενων Οπλικών Συστημάτων (ΟΣ).

β. Επαύξηση της διαθεσιμότητας των κύριων Οπλικών Συστημάτων στο μέγιστο δυνατό ποσοστό (σε συνάρτηση με τους διατιθέμενους πόρους).

γ. Συμπλήρωση των απολύτως κρίσιμων ελλείψεων σε υλικά, μέσα και πυρομαχικά.

δ. Ολοκλήρωση των συμβασιοποιημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και η υλοποίηση των οποίων συνιστά συμβατική και γενικότερη νομική υποχρέωση της χώρας.

ε. Στο σχεδιασμό για απόκτηση των απόλυτα αναγκαίων νέων οπλικών συστημάτων και μέσων που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα, των οποίων η διατήρηση κρίνεται είτε αδύνατη, είτε ασύμφορη οικονομικά και επιχειρησιακά.


ΠΗΓΗ : Strategy-Report

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου