Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τη Σάμο

Δεν λέει να τελειώσει ο εφιάλτης για τη Σάμο, που για τρίτη φορά από τις 22 Ιουλίου έρχεται αντιμέτωπη με τις φλόγες, δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά το τέλος της πυρκαγιάς στο Κοκκάρι για την οποία την περασμένη Παρασκευή συνελήφθησαν τρεις κτηνοτρόφοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δήμοι Μαραθοκαμπου και Καρλοβασίου αργά χθες το απόγευμα με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θ. Μπούφη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Καρλοβασίου και Μαραθόκαμπου

Η χθεσινή φωτιά ξέσπασε στις 14.20 στον Μαραθόκαμπο και συγκεκριμένα σε χαράδρα, στην περιοχή Κακοπέρατο. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα η φωτιά ήταν σε εξέλιξη και κατευθυνόταν προς τα Βοτσαλάκια. Στον Μαραθόκαμπο, οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν επέτρεπαν αργά το απόγευμα στα καναντέρ να πετάξουν.

Επί τόπου βρέθηκαν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 50 εθελοντές με 25 εθελοντικά οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.Επιπλέον, το βράδυ αναμενόταν να φτάσουν στο νησί ενισχύσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νέα προθεσμία για τους τρεις συλληφθέντες

Στο μεταξύ, νέα 48ωρη προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν, προκειμένου να απολογηθούν, οι τρεις συλληφθέντες ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς στις 28 Ιουλίου στο Κοκκάρι της Σάμου.

Οι τρεις κτηνοτρόφοι συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή από τους άντρες του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, κατ' εξακολούθηση (4 εστίες), ιδιαίτερα μεγάλης δασικής έκτασης. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν.

Πύρινες εστίες σε υπόλοιπη Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο ετέθη χθες το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε στις 15:15 στη θέση Δεμάτι του Δήμου Αρκαλοχωρίου στον νομό Ηρακλείου Κρήτης. Την ίδια περίπου ώρα, στην περιοχή Άσπρα Σπίτια στο Πόρτο Γερμενό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει δύο ώρες νωρίτερα.

Ποινική δίωξη κατά ΔΕΗ για φωτιά σε Βαρνάβα

Πλημμελή συντήρηση των πυλώνων της ΔΕΗ έδειξε το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που αναζήτησαν, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, τα αίτια της φωτιάς που εκδηλώθηκε στις 17 Ιουλίου στις περιοχές Μικροχώρι και Βαρνάβα Αττικής. Με βάση το πόρισμα, αλλά και άλλα στοιχεία, ο εισαγγελέας Περιβάλλοντος Νίκος Γύζης άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια κατά παντός υπευθύνου της ΔΕΗ, κατηγορία που θα προσωποποιηθεί στο επόμενο στάδιο της προανάκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου