Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τουρκία: Συμβιβασμός πολιτικών – στρατηγών για τις κρίσεις

Το σίριαλ που οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας φαίνεται πως έλαβε τέλος, αφού βρέθηκε συμβιβαστική λύση η οποία απέτρεψε προς το παρόν χειρότερη κρίση.
Νωρίς την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, προανήγγελλε τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν που μετέδωσε το CNN Turk, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας ορίστηκε ο στρατηγός Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, 65 ετών, μια τοποθέτηση που επιτρέπει την ανάληψη της ηγεσίας του συνόλου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον στρατηγό Ισίκ Κοτσανέρ, αντικαθιστώντας τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ που αποστρατεύεται.

Ο Τζεϊλάνογλου είχε τοποθετηθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (4 Αυγούστου) ως επικεφαλής της Α’ τουρκικής Στρατιάς. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμβιβαστική λύση, ως επικεφαλής της Α’ Στρατιάς τοποθετείται ο στρατηγός, Χαϊρί Κιβρίκογλου.

Ο απερχόμενος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο υπουργός Άμυνας, Βεγκντί Γκιονούλ συναντήθηκαν χθες, Κυριακή, με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του παρέδωσαν τις τελικές αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για τις κρίσεις, καθώς η διαδικασία προβλέπει την τελική έγκρισή τους από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου