Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Τουρκία: Εμπλοκή στις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών

Η διαφωνία πολιτικών-στρατιωτικών για τους αντιστράτηγους που θα γίνουν στρατηγοί περιπλέκει επικίνδυνα το «παιχνίδι» ισχύος που εκτυλίσσεται στην Τουρκία…
Κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου προέκυψε σοβαρότατη διαφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε τους αντιστράτηγους Σερβέτ Γιορούκ (θεωρείται επιτυχημένος στον αγώνα κατά του PKK) και Γιαλτσίν Αταμάν, ενώ η στρατιωτική ηγεσία πρότεινε διαφορετικά ονόματα.

Οι εκλεκτοί του Ερντογάν προήχθησαν τελικά σε στρατηγούς, ωστόσο, ζήτημα προέκυψε με τον φερόμενο ως επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Ατίλα Ιτσίκ, σημερινό διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, ο οποίος ζήτησε να αποστρατευθεί ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο ανώτατο όριο παραμονής στο στράτευμα. Ο στρατηγός Ιτσίκ έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από συνάντηση που είχε με τον αρχηγό, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμούγ και τον στρατηγό Χασάν Ιγκσίζ, επικεφαλής στρατηγό της Α’ Στρατιάς, ο οποίος φερόταν ως επόμενος αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται, ότι το «defence-point» είχε παραθέσει στις αρχές του μήνα πληροφορίες ότι δεν αποκλειόταν η αποστράτευση του στρατηγού Ιτσίκ, παρά το ότι φερόταν ως φαβορί για αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων…

Η κίνησή του αυτή που κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί διαμαρτυρία για τις φορτικές πολιτικές πιέσεις και την πρωτοφανή – για τα τουρκικά δεδομένα – εμπλοκή της κυβέρνησης στις υποθέσεις του στρατεύματος. Ταυτόχρονα ή εναλλακτικά, η κίνηση μπορεί να ερμηνευτεί ως συμπαράσταση στον συμμαθητή του, στρατηγό Ιγκσίζ που η πολιτική ηγεσία φέρεται να επιθυμούσε την αποστράτευσή του, με την αποστολή μηνύματος «στρατιωτικής ευθύτητας» ότι τα πόστα μετρούν λιγότερο από τη στρατιωτική τιμή. Εάν αυτό ισχύει, ο Τούρκος στρατηγός ίσως θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τους Έλληνες συναδέλφους του που έχουν άλλου είδους και πολύ σοβαρότερες προκλήσεις…

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες κινήσεις διαμαρτυρίας και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και έκπληξης για τη θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, πόστο το οποίο αναμένεται να καταλάβει ο στρατηγός Κοτσανέρ. Ο απερχόμενος αρχηγός, στρατηγός Μπασμπούγ, φέρεται αποφασισμένος να μην προτείνει άλλον υποψήφιο για τη θέση του αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων, ώστε ο πρωθυπουργός Ερντογάν να αποφασίσει για το ποιος θα καταλάβει τη θέση. Αυτό όμως μεταφέρει την ασφυκτική πίεση και τα ζητήματα τιμής που περιγράψαμε προηγουμένως σε ΟΛΗ την ανώτατη ιεραρχία των χερσαίων δυνάμεων! Τι αντίκτυπο θα είχε αν ο ένας μετά τον άλλο οι στρατηγοί αρνούνταν να καταλάβουν τη θέση, σεβόμενοι και ακολουθώντας την έμμεση υπόδειξη του σημερινού αρχηγού τους;

Το «defence-point» επίσης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο έκπληξης και για το ανώτατο πόστο, αναφέροντας χαρακτηριστικά μετά την καταγραφή των επικρατέστερων προγνωστικών, «…στην παρούσα ταραγμένη συγκυρία βέβαια, καλό θα ήταν να περιμένει κανείς τις οριστικές ανακοινώσεις, διότι οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί είναι πραγματικά οριακές»…

Για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο ανάμεσα στον Ερντογάν και τους στρατηγούς έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Γκιουλ. Ως πότε θα είναι όμως αποτελεσματικός στις αποστολές διαμεσολάβησης;

Ωστόσο, η τουρκική Δικαιοσύνη φαίνεται πως παίζει τον δικό της ρόλο στην υπόθεση: Σύμφωνα με το CNN Turk οι 101 από τις 102 εφέσεις κατηγορούμενων αξιωματικών, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, έγιναν δεκτές... Η μόνη που απορρίφθκε ήταν αυτή του ήδη κρατούμενου στις τουρκικές φυλακές, συνταγματάρχη Αχμέτ Σεντούρκ. Ίσως οι στρατιωτικοί το αντιμετωπίσουν ως κίνηση καλής θέλησης της κυβέρνησης Ερντογάν και υποχωρήσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου